5. Otvoreni dani tehničke kulture

 

Peta po redu, tradicionalna, svojevrsna smotra tehničke kulture Baranje održana je pod pokroviteljstvom Grada Belog Manastira i u organizaciji Zajednice tehničke kulture Grada Belog Manastira 23. i 24. travnja 2010.godine u Belom Manastiru. Na različitim lokacijama u gradu održane su brojne aktivnosti tehničke prirode gotovo svih udruga u Zajednici, njih sedam, te učenika osnovnih i srednjih škola iz pojedinih mjesta Baranje (Batina, Beli Manastir, Bilje, Draž, Lug, Čeminac).

 

 

Prvoga dana manifestacije održana je projekcija dugometražnog animiranog filma “Princeza i žabac” u Gradskom kinematografu za sve vrtićarce Belog Manastira.

U večernjim satima otvorene su dvije izložbe fotografija, i to:

– mikro autorska izložba fotografija Gorana Rosića pod nazivom “Norveška u minijaturi”

– izložba dječje fotografije, raspisani Natječaj pod nazivom “Moj prijatelj”.

U nastavku programa priređena je projekcija programa filmova mladih autora, djece, u dvorani Mikro-kina u Belom Manastiru.

Drugoga dana, u središtu Grada na otvorenom, manifestaciju je službeno otvorio Predrag Stojanović, dogradonačelnik Belog Manastira, a otvorenju su bili nazočni predstavnici Grada Belog Manastira, mentori, učenici i brojni građani.

Dogradonačelnik Stojanović ukazao je na važnost tehničke kulture u lokalnoj sredini, ali i u Hrvatskoj.

Na smotri je bilo izloženo oko 350 različitih tvorevina – od maketarstva do robotike. Mnogi klubovi su s ponosom isticali svoje diplome, medalje i pehare s mnogobrojnih natjecanja od županijskih do državnih.

U programu manifestacije sudjelovali su:

– Dječji vrtić “Cvrčak” Beli Manastir

– Osnovna škola Draž

– Osnovna škola Čeminac

– Osnovna škola Bilje

– Osnovna škola Lug

– Osnovna škola Jagodnjak

– Prva srednja škola Beli Manastir

– Društvo inženjera i tehničara Baranja

– Društvo pedagoga tehničke kulture Beli Manastir (mentori: Srećko Ivković, Benedikt Peternai, Silvija Novak, Zlatko Mikulić)

– Foto-kino klub Baranja-film

– Informatički klub Pitagora

– CTK Čeminac (mnetor Miroslav Banaj)

– Udruga inovatora Baranje (Tibor Boni)

te aktivnosti u Zajednici g. Oskar Keler, Josip Farkaš, Dražen Jalšovec, i Igor Varga.

Organizator koristi prigodu zahvaliti se brojnim donatorima i sponzorima koji su na bilo koji način doprinijeli uspješnosti ove smotre (Centar za kulturu Grada Belog Manastira, JP VP Beli Manastir, …)

Za cjeloviti uspjeh i ovogodišnje manifestacije zasigurno su zaslužni i predsjednica Zajednice gospođa Sonja Veseli kao i tajnik Deže Kučera.