13. LJETNI KAMP TEHNIKE 2018.

Zajednica tehničke kulture Grada Belog Manastira nastavljajući tradiciju okupljanja mladih nakon završetka školske godine, kada se za učenike baranjskih osnovnih i srednjih škola organiziraju radionice iz tehničke kulture, pripremila je i ove godine Ljetni kamp tehnike u kojem mladi rade i borave samostalno četiri dana prema dnevnom rasporedu. 
13. Ljetni kamp tehnike otvoren je 22 lipnja 2018., u prostoru belomanastirske Mađarske kuće (i hostela, Augusta Cesarca 16), a nakon kraćih pozitivnih govora o ovom projektu: voditelja projekta Ivana Doboša, tehničkog vodstva projekta Dežea Kučere i voditelja kampa Tibora Bonija, okupljenima se obratila i belomanastirska dogradonačelnica Ivana Bandov Paulić, te istaknula da će gradska vlast i u budućnosti podržavati ovaj za mlade vrlo koristan kamp u kojem se oni kao Baranja u malom, druže i rade, stječući radne navike i proširujući svoju kreativnost uz stjecanje novih prijateljstava.

Ove je godine u radu Kampa sudjelovalo 40 učenika iz 8 baranjskih osnovnih škola, te Prve srednje škole Beli Manastir i 10 mentora iz pojedinih škola i vanjskih suradnika (tri predavača). Prema planiranom programu održano je 9 radionica, a to su: Mikroškola medijske kulture (fotografija, igrani i animirani film), Modelarstvo (obrada drveta), Zrakoplovno modelarstvo, Robotika, Multimedija (3D printanje), Prometna kultura, te Orijentacija i radio komunikacija.

Program svake od radionica (teoretski i praktični dio) odradio se kroz 24 školska sata. Zadnjih godina u radu Kampa sudjelovalo je i po dvoje učenika iz grada-prijatelja Mohača, ali ove godine umjesto njih ovdje su radili i boravili dvoje učenika iz SOS Dječjeg sela Ladimirevci. Veći dio radionica održao  se u Kampu, a dio van tog prostora, pa su tako učenici na radionicu fotografije otišli tražiti zanimljive foto detalje između Suze i Zmajevca, a ovogodišnja radna tema im je bila Zaštita europske Baštine (ove je godine EU tu temu proglasio za temu godine). Neke radionice i prezentacije (npr. CNC obrada materijala) održale su se u školskoj radionici Prve srednje škole u Remontu. 

Prema dnevnom rasporedu, početak rada je svaki dan bio u 8 sati, sve do ručka u 13 sati, dok su se u 14 sati radionice nastavile do večere u 19 sati. Poslije toga učenicima se organizirao zabavni program, pa su tako u petak mogli u večernjim satima pogledati zanimljiv cjelovečernji film na otvorenom prostoru, dok su u subotu večernji sati bili rezervirani za roštiljadu i karaoke, a u nedjelju navečer zabavni dio programa održao se uz logorsku vatru. 

13. Ljetni kamp tehnike ZTK Grada Belog Manastira završio je u ponedjeljak 25. lipnja 2018. u 10 sati, kada su djeca iz svake radionice predstavili svoje radove i aktivnosti prisutnim roditeljima i gostima.