15. DANI TEHNIČKE KULTURE U BELOM MANASTIRU 21.-22.05.2021.

Zajednica tehničke kulture grada Belog Manastira organizirala je dvodnevnu (21. i 22.5.) smotru učeničkih radova i aktivnosti koja se, neprekidno svake godine održava već 15. put. Dani tehničke kulture u Belom Manastiru 2021., održani su na dvije lokacije, a prvoga dana program je počeo nakon svečanog otvorenja s izložbom fotografija mladih autora ”Baranjska baština“ u mikro klupskoj foto-galeriji Foto-kino kluba ”Baranja-film” (Trg Slobode 16a), te nastavljen u dvorani mikro-kina s revijskim projekcijama filmova mladih autora, te dokumentarnim filmovima HZTK-e s brojnih radionica.

     Glavni dio programa Dana tehničke kulture svakako je predstavljanje široj javnosti na belomanastirskom Trgu Slobode, na kojem su bili postavljeni štandovi s izloženim radovima/aktivnostima i u sredini gradskog trga paraglajder Aerokluba ”Osijek“, što je djeci i roditeljima bilo zanimljivo za fotografiranje pored njega. Klub je na nekoliko minuta pokazao i model aviona s daljinskim upravljanjem u letenju iznad gradskog trga, a nešto kasnije djeci su dijeljeni i leteći zmajevi koje su oni uspješno uz pomoć vjetra podizali u visinu.

       Ovogodišnji Dani tehničke kulture priređuju se u znaku obilježavanja 75. obljetnice Hrvatske zajednice tehničke kulture, koja dijelom i sufinancira realizaciju programskih sadržaja ovoga projekta, koji je u Belom Manastiru predstavljen zahvaljujući školama i udrugama koje su na njoj sudjelovale , a to su: CTK Čeminac, Društvo pedagoga tehničke kulture Beli Manastir, Foto-kino klub ”Baranja-film”, Udruga inovatora Baranje, Osnovna škola „Dr. Franjo Tuđman“ Beli Manastir, Osnovna škola Šećerana, Osnovna škola Kneževo-Popovac, Osnovna škola Zmajevac, Prva srednja škola Beli Manastir,  te gosti Aeroklub ”Osijek” i CB radio klub „Sokol“ iz Požege, koji predstavlja Hrvatski savez CB radio klubova.

     Dane tehničke kulture u Belom Manastiru 2021. otvorio je zamjenik gradonačelnika Goran Hes uz isticanje da je nakon dugo vremena ovo prva manifestacija koja se održava na trgu, te da gradska vlast podržava sve aktivnosti mladih, dok je voditelj projekta i Predsjednik Zajednice tehničke kulture grada Belog Manastira, Ivan Doboš podsjetio na važnost i tradiciju ovog okupljanja i aktivnosti učenika na radionicama gdje puno toga nauče. Koordinator projekta Deže Kučera pojasnio je da se odazvalo 50-60 djece uz desetak mentora iz sedam baranjskih osnovnih i srednjih škola. Ovaj susret učenika s cijelog prostora Baranje istovremeno je poslužio i kao neformalno okupljanje nastavnika tehničke kulture i sklapanje novih poznanstava s razmjenom iskustava.